neděle 11. listopadu 2012

Hormonální antikoncepce - můj příběh

     Ahoj krásky,
dneska jsem tu s trošku vážnějším tématem a ne úplně kosmetickým. Mám ale potřebu Vám napsat moje zkušenosti s hormonální antikoncepcí.
     Svou první HA jsem začala brát ve svých šestnácti, nebylo to však kvůli touze po bezstarostných radovánkách nebo kvůli pupínkům, které bych takto chtěla odstranit. Bylo to proto, že jsem každý měsíc trpěla nesnesitelnými bolestmi, které mi nedovolovaly ani vylézt z postele a dojít si na záchod. Kdybych věděla, co mě čeká, snažila bych se bolesti překonat, ale nebudu předbíhat...



     Jak už jsem psala, moje bolesti byly každý měsíc tak nesnesitelné, že jsem první dva dny nemohla ani do školy. Naštěstí jsem na střední škole měla tolerantní třídní učitelku, která mé problémy chápala. Když jsem si našla prvního přítele, rozhodla jsem se, že zkusím HA a třeba mi od těchto bolestí pomůže. Můj gynekolog mi bez jakéhokoliv varování prášky předepsal. První menstruace s prášky byla šílená, trvala dvanáct dní a já už začínala být zoufalá. Naštěstí se vše další měsíc srovnalo a já konečně zažila měsíčky bez nesnesitelných bolestí, byla jsem nadšená.
     Jak všechny víme, HA má i své stinné stránky, které se u někoho mohou začít projevovat přibíráním, které vzniká v důsledku zadržování vody v těle. Já takto přibrala, doktor mě uklidňoval, že se vše za tři měsíce srovná. Nesrovnalo. I přesto, že jsem sportovala, váha šla nahoru. Jelikož mě ale šílené bolesti, jak se zdálo navždy opustily, hodlala jsem se přibíráním nezačít stresovat.
     Po dvou letech mi pan doktor antikoncepci změnil - prý se to tak dělá. A začalo další kolo vedlejších účinků a to snížení libida a úzkosti. Pořád jsem brečela, hysterčila, no hrůza. Vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo být zapříčiněno právě HA. Můj další partner - ten současný to se mnou opravdu neměl lehké a do teď nechápu, že všechno vydržel. Jednoho dne jsem na internetu narazila na diskuzi na téma vedlejší účinky HA, tam jsem se právě dočetla, že mé nálady mohou být s HA spojeny. Naběhla jsem proto na gynekologii a prášky si opět nechala měnit - už potřetí.
     A aby toho nebylo málo, dostavily se u mě další vedlejší účinky a to neskutečné migrény, které se objevovaly s přesností hodinek - každý měsíc víkend před začátkem cyklu. Při migrénách mi bylo neskutečně zle od žaludku, prášky nezabíraly. Až jednoho dne jsem se rozhodla začít pátrat, co je ta HA vlastně zač.
     Všude jsem se dočetla, jak je HA škodlivá a jakou po sobě může zanechat spoušť v podobě problémů s otěhotněním a podobně. Navíc jsem v té době zjistila, že můj otec měl v mládí trombózu, která je při požívání HA mnohokrát pravděpodobnější. Na základě negativ, kterých je mimochodem mnohem víc, než pozitiv, jsem se rozhodla, že HA vysadím. A další mimochodem - při předepisování HA se Vás nikdo nezeptá na rizikové faktory ve Vaší rodině. Přítel je naštěstí rozumný a mé rozhodnutí podporuje v každém směru.

     Po vysazení HA v mém těle bohužel zůstala veliká paseka, kterou teď s panem doktorem řeším. Vůbec se mi menstruace nedostavila a nejspíš mě čeká hormonální léčba, která by mé tělo měla opět nastartovat na normální režim, který byl bohužel šesti lety užívání prášků hodně narušen.

     Proč jsem tenhle článek napsala? Protože si myslím, že je spousta jiných možností, než HA a mám tak nějak potřebu Vás varovat. Předtím, než si necháte HA napsat se informujte na všechna rizika, kterých není opravdu málo. Myslím, že chvíle bezstarostného sexu (nevím, jak jinak to napsat) určitě nestojí za to, aby jste několik let musely běhat po doktorech nebo nedej Bůh nemít děti.
     Bohužel, dnešní doba je taková, že každá druhá patnáctiletá holčina řeší problémy s pletí tím, že si nechá napsat prášky a naši doktoři HA vesele předepisují, protože z toho mají peníze.

     Doufám, že jsem Vás tímto článkem úplně neunudila. Mějte se krásně :)

Bublina :)

13 komentářů:

  1. Hodně dobrý článek! Snad se co nejdřív dáš dohromady a vše bude dobré! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Doufám, že můj článek bude fungovat jako takové varování.

      Vymazat
  2. Děkuji za otevřený článek, který jsem velmi ocenila. Není to téma, o kterém se každý baví, takže jsem si o vedlejších účincích ráda přečetla a musím říct, že jsem hodně změnila názor. Děkuji! Mimohochodem ti strašně držím palce, ať se dáš zase dohromady! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Myslím, že je tohle téma, které je momentálně velkým problémem, ale málo kdo tomu dává nějakou váhu - a to je sakra průšvih.

      Vymazat
  3. Já začala brát svou první HA před nedávnem a musím říct (zaplať Bůh),že je vše v pořádku a tak jak má.Před předepsáním jsem byla na TROMBOGENU,což je krevní test,který si můžete zdarma vyžádat u svého gynekologa...ten potom určí hladinu hormonů krvi a předepíše vhodnou HA.
    Maminka měla v minulosti embolii,takže jsem se o tom informovala.
    Dle testů mi gynekoložka předepsala nízkohormonální HA Belara,ale další věc je,že za ní dávám 800 Kč :)
    Doufám,že problémy nenastanou a plně s tebou soucítím a přeji brzké navrácení do "normálu" :)!

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju Ti Pavli za komentář. Mně problémy nastaly až postupem času bohužel. Držím pěsti, aby se u tebe žádné nedostavily :)

    OdpovědětVymazat
  5. na rovinu sa priznám, že mi je tvoj článok veľmi sympatický, som totiž zásadnou odporkyňou antikoncepcie :D samozrejmé aj ja som ju skúšala, všade okolo mňa ten boom, ale vydržala som to len nejaké tri mesiace. Cítila som však, že niečo nie je v poriadku. Môj vnútorný hlas bol silnejší než všetky racionálne zdôvodnenia...
    Ďalší dôvod je, že mám v rodine dve ženy, ktoré mali deti po tridsiatke a mali sakra problém s otehotnením a tiež brali dlhodobo hak. Keď si len človek vezme, aké sumy sú v hre, koľko dáte len každý rok za to svinstvo, kto sa bude namáhať s pravdou? a lekári, ktorí zinkasujú províziu, už vôbec nie... neodsudzujem nikoho, je toho vlastná voľba a každá žena tak robí s najlepším svedomím. Raz som čítala článok od jednej gynekologičky, ktorá tvrdila, že žena, ktorá berie antikoncepciu, si vyberá partnera racionálne, teda zohľadňuje kritéria, ako napríklad koľko zarába, je postavenie, ako je schopný zabezpečiť rodinu atď. neberie však už do úvahy fyziologické faktory, napríklad pach potenciálneho partnera, ktorý je vnímaný podvedome. Určite ste už čítali, že čím viac sa gény dvoch jedincov líšia, tým väčšiu šancu majú, že splodia zdravého potomka. Chápem hlavne mladé baby, ktoré sa boja otehotnenia, ale sú aj iné metódy, niektoré oveľa menej príťažlivé hlavne pre chlapov... HAK zaťažuje pečeň a mohla by som pokračovať do aleluja... toľko môj názor k téme:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář...Ze mě se díky mým zkušenostem stala taktéž odpůrkyně, ale je každého věc, co si cpe do svého těla. Já se bez HA cítím mnohem lépe a modlím se,aby jednou neměla stejný problém s otěhotněním, jak zmiňuješ.

      Vymazat
  6. Já musím reagovat a nesouhlasit xD. Není pravda, že doktoří neprověří rodinnou anamnézu. Moje gynekoložka mě poslala na spoustu vyšetření, než mi předepsala HA, jelikož moje matka má migrény/alergie a můj otec i děda prodělali zánět hlubokých žil. Když z vyšetření vylezlo, že je jen 2% šance, že bych mohla dostat trombozu, tak teprve pak mi gynekoložka předepsala HA (je to HA pro kojící ženy, gestagení minipilulka Azalia), kterou užívám již 6 let a žádné zdravotní problémy mě s ní netrápí. A ještě chodím na pravidelné vyšetření krve aby se předešlo možnému výskytu trombozy. Takže to prostě záleží na tom, jak se doktor stará o své pacientky :-)a já mám to štěstí, že mám zrovna tu svou šikovnou doktorku xD. Přeju pěkný den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Samozřejmě asi záleží na každém doktorovi, mně ten můj udělal pouze jaterní testy. Nejsem sice doktorka, ale myslím, že z jaterních testů se dá těžko určit riziko trombózy. Každopádně to nic nemění na tom, že HA je jen chemie, která tělu určitě nedělá úplně dobře. Ale zase je pravda, že chemie je teď ve všem. Já jsem ráda, že jsem se HA zbavila a už nikdy víc :) Jak jsem psala výše, je každého věc, co se svým tělem dělá. Tento článek jsou pouze mé zkušenosti.

      Vymazat
  7. rozhodne si me nenudila... je to dulezite tema a souhlasim, ze by se o tom melo mluvit co nejvice! Ja brala taky dlouho(od16) a bohuzel moje vlasy a plet se z toho doposud nezvpamatovali /jiz 4 roky neberu/ - jak to bude s plodnosti - zatim nevim :-((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji...Taky si myslím, že je tohle téma stále málo objasněné, nato, že je HA tolik rozšířená. Je pravdou, že mám teď více pupínků, ale od toho jsou korektory, které jsou určitě mnohem "zdravější" než HA.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář <3